Først og fremmest er alt rav, der bliver solgt i Karen Norup Smykkers fysiske butik og på vores webshop 100 % ægte, men for at du som kunde får en bedre viden om, hvad rav er, hvordan man bør pleje sit rav, og hvordan man skiller uægte rav fra ægte, får du her lidt information samt en guide herom.
Hvad er rav:
Rav er et smukt naturmateriale, som vi i Danmark er så heldige at have noget af det bedste af i verden. Rav består af forstenet harpiks, som har ligget i et iltfattigt miljø i minimum 30-50 millioner år, men ofte har ravet dog ligget endnu længere. Grundet ravets lave massefylde (densitet), som kun er en anelse højere end havvands massefylde, vil rav kunne flyde ovenpå og blive skyllet op på land. Rav vejer endog kun 1/3 af, hvad sten vejer og vil derfor ofte kunne genkendes på den lave vægt.
De mest almindelige ravfarver er forskellige variationer over det orange, rødlige, brunlige og gullige, samt det til tider næsten sorte jordrav og det hvidlige mælkerav. Der findes dog også mere sjældne ravfarver, som både kan findes helt over i det blå rav fra Den Dominikanske Republik eller det grønne rav fra Caribien. Rav er et skønt indblik i naturen for mange millioner år siden, og man kan være heldig at opleve et stykke rav med fx et indesluttet insekt o.l.
Rav som smykkesten: (vedligeholdelse)
Rav er blevet brugt som smykkesten i Danmark i mange tusinde år, og den dag i dag er ”nordens guld” stadig meget populært. Dit ravsmykke kræver som udgangspunkt ikke, at du gør noget specielt for at pleje det. Vi anbefaler dog altid, at man bruger sit ravsmykke med varsomhed, da det er mindre hårdt end en del andre smykkesten. Man bør aldrig bruge sit rav på hud der har creme, parfume o.l. på, da dette vil gøre ravet mat.
Er dit rav blevet mat, kan det pudses op ved din guldsmed. Du kan selv pudse ravet med en tør klud, for at vedligeholde noget af glansen. Man bør aldrig bruge diverse olier på sit rav, og ligeledes bør man heller ikke prøve at koge det eller bruge sølvrens på det.
Er dit rav ægte?
Som nævnt længere oppe sælger vi selvfølgelig kun ægte rav, men skulle du alligevel få lyst til at teste noget rav, du har derhjemme eller har erhvervet dig, så har du muligheder for at lave nogle simple hjemmetests.
Saltvandstesten:
Tag en skål og fyld vand i. Tilsæt herefter salt til det ikke længere kan røres ud (ca. 16 gram salt pr. 1 dl vand). Læg det formodede ravstykke i vandet, og hvis det flyder, så er det formentlig rav, og hvis det synker, er det formentlig ikke.
Brændetesten:
Her skal du bruge en lighter og det formodede ravstykke. Varm forsigtigt et hjørne af ravstykket op. Hvis det dufter af harpiks eller fyrrenåle, er det formentlig rav, men hvis det derimod får den karakteristiske plastiklugt, er det desværre plastik.
Du har selvfølgelig også altid mulighed for at komme ind til os i butikken i Aarhus for at få testet dit rav.
Find desuden et udvalg af ravsmykker nedenfor eller klik dig direkte videre til vores ravsmykker her på webshoppen. Og husk, at vi har et endnu større sortiment af spændende ravsmykker i butikken.