OM SMYKKERNE
Hos Karen Norup Smykker forhandler vi et stort udvalg af smykker i sølv, guld, ædelstene, perler læder m.m. Inden du køber dit smykke er det en god idé at læse med her, så du sikrer dig, at du anskaffer dig netop det smykke, der passer til dine behov.
Materialer
Størstedelen af vores smykker fremstilles i ædelmetaller som sølv og guld.
Sterling sølv
Sølv er det mest udbredte smykkemateriale og går aldrig af mode. Sølv kan have mange udtryk alt efter om overfladen er blank, hamret, sandblæst m.m.
Sølv er i sig selv et blødt materiale, og derfor legeres det rene sølv med lidt kobber, for at gøre det mere holdbart. Alle vores sølvsmykker er fremstillet i sterling sølv.
Sterling sølv stemples 925, da 925/1000 af legeringen er rent sølv og resten kobber.
Guld
Guld er et klassisk materiale til forarbejdning af smykker og også et af de mest værdifulde. Finguldet er et meget blødt materiale, og for at kunne arbejde med det legeres guldet med andre metaller som sølv, kobber og palladium. I Danmark fremstilles smykker oftest i 8 karat, 14 karat og 18 karat guld.
– 8 karat stemples 333, da 333/1000 af legeringen er rent guld.
– 14 karat stemples 585, da 585/1000 af legeringen er rent guld.
– 18 karat stemples 750, da 750/1000 af legeringen er rent guld
Balancen i legeringen påvirker guldets udtryk. Indeholder legeringen eksempelvis meget kobber får guldet et mere rosa udtryk. Skal guldet derimod være hvidt legeres det med palladium.
Overflader
Mange smykker er på en eller anden måde overfladebehandlet. Her kan du læse lidt om de forskellige overflader, samt hvordan du vedligeholder dem.
Sort sølv
Begrebet sort sølv dækker over sterling sølv, der har enten en oxyderet eller sort-rhodineret overflade.
En rhodinering er et tyndt lag af rhodium, der lægges uden på smykket. Den sort-rhodinerede overflade er blank sort/grå.
En oxydering er en overfladeforbindelse, der sker når sølvet lægges i en speciel oxydvæske. Væsken går i kontakt med sølvet, så overfladen bliver mat mørk-grå. Da en oxydering er en overfladeforbindelse, vil den ikke holde lige så længe som en rhodinering, men den er nem og hurtig at lave igen.
Det sorte sølv kan få en flot patina, i takt med at sølvet træder frem bag det sorte, og effekten bruges også bevidst af guldsmede til at fremhæve smykkets struktur. Vil man bevare den helt sorte overflade, kan man dog nemt få den opfrisket igen.
Forgyldt sølv
En forgyldning er et tyndt lag af guld, der lægges oven på sølvsmykket. Det forgyldte smykke giver altså mulighed for at få et ’guldsmykke’ til en rimelig pris. Der forgyldes oftest med 18 karat guld.
Vedligeholdelse
For alle overfladebehandlede smykker gælder det, at overfladen med tiden vil blive slidt. Hvor længe en overflade holder kan være svært at fastsætte, da det afhænger af mange forskellige faktorer, hvoraf du selv har indflydelse på de fleste af dem:
1. Tag dine smykker af når du sover, går i bad, vasker hænder og gør rent
2. Undgå at udsætte smykket for parfume, creme, hårlak m.m.
3. Vær opmærksom på at kroppens syreindhold kan have betydning for holdbarheden af overflader
Hvilket smykke det drejer sig om, har derudover også betydning for overfladens holdbarhed. En ring er eksempelvis udsat for mere slitage end et par øreringe.